نوبرنیوز/ متن این بیانیه بدین شرح است:
«برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به عنوان محصول مهم دیپلماسی چندجانبه، که مورد حمایت قاطع جامعه بینالمللی قرار داشتهاست، در پنجمین سالگرد خود با مخاطره جدی مواجه شده است که اگر مورد مراقبت جامعه بینالمللی برای تضمین اجرای متوازن و باحسن نیت کلیه طرفهای برجام قرار نگیرد، میتواند قربانی دیگری از رویکرد یکجانبه گرایانه دولت آمریکا باشد که مسئولیت بینالمللی وپیامدهای آن منحصرا متوجه این کشور و دولتهای همراه خواهد بود.
سرمایه بینالمللی، حقوقی، فنی، راهبردی و سیاسی این توافق در پنجمین سالگرد تفاهم، متاثر از اقدامات مخرب غیرقانونی آمریکا دچارفرسایشی عمیق شده است. اعضای باقیمانده برجام بر این نکته واقف بوده و با اجماع بر این نظر هستند که دلیل اصلی شرایط کنونی،نقض های مستمر قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام و نهایتا خروج غیرقانونی و یکجانبه ایالات متحده از تفاهمی است که پس از سالها مذاکراتطاقت فرسای چندجانبه بهدست آمد. عدم پایبندی اساسی دولت آمریکا به تعهدات خود ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، و فقدان اراده دیگرطرفها در اعاده توازن از دست رفته در برجام، شرایط کنونی پیرامون برجام را پیچیدهتر ساخته و عملا سبب شده تا جمهوری اسلامیایران، علیرغم پایبندی به تعهدات خود، نتواند از آثار برجام همچون رفع تحریمهای هستهای بهرهمند شود.
متأسفانه، شرایط به گونه ای پیش رفته است که میبایست بار دیگر حقوق و تکالیف مندرج در این توافق را که طی مذاکرات سخت وپیچیده میان ایران و ۱+۵ به نمایندگی از جامعه بینالمللی توافق و مورد تایید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت قرار گرفته است، را برایاعضای باقیمانده برجام و همچنین دولتهای عضو سازمان ملل متحد یادآوری کنیم. از تاکید قطعنامه ۲۲۳۱ بر «ارتقاء و تسهیل توسعهتعاملات اقتصادی و تجاریِ عادی و همکاری با ایران» و «اجرای کامل چارچوب زمانبندی» برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ گرفته تا اهمیت نظامرفع تحریم های برجام بعنوان یکی از پایه های اساسی توافق حاصل شده است.
برجام یک راه حل دیپلماتیکِ مذاکره شده برای حل و فصل مسالمت آمیز یک بحران مزمن ساختگی در مورد برنامه صلح آمیز هسته ایجمهوری اسلامی ایران بود که ماهیتی جامع و نهایی دارد. ایران با جدیت و با نگاه به آینده وارد مذاکره شد، و نتیجه مذاکره را با حسننیت اجرا کرد، که انجام اقدامات داوطلبانه شفاف ساز و اعتماد ساز، فراتر از تعهدات ذیل موافقتنامه پادمان، بخشی از تلاش جمهوریاسلامی ایران برای اعطای اطمینان به جامعه بین المللی در مورد ماهیت منحصراٌ صلح آمیز برنامه هسته ای خود بود که در قبال آنتحریمهای ظالمانه ای که به بهانه برنامه هسته ای وضع شده بودند باید مرتفع می شدند. متاسفانه جمهوری اسلامی ایران نه تنها ازمنافع اقتصادی رفع تحریمها منتفع نشد، بلکه بار دیگر شاهد اقدام برخی از دشمنان برجام برای احیای پرونده های مختومه، با هدفنابودی کامل دستاوردهای برجام هستیم.
جمهوری اسلامی ایران تاکنون همکاری سازنده و گسترده ای با آژانس بین المللی انرژی اتمی داشته است، که آمار و ارقام درمورد تعدادو حجم بازرسی و اقدامات راستی آزمایی های صورت گرفته در جمهوری اسلامی ایران گواه بر آن هستند. هرگونه تلاش برای سوءاستفاده از آژانس برای ایجاد فشار بر جمهوری اسلامی ایران مغایر با مفاد برجام بوده و علاوه بر مخدوش ساختن اعتبار آژانس بهعنوان تنها نهاد فنی معتبر بین المللی برای نظارت بر فعالیت هسته ای کشورها، می تواند بر مبانی همکاری های سازنده پادمانی موجودتاثیرات منفی داشته باشد. علاوه بر این هرگونه همراهی برخی اعضای باقیمانده برجام با توطئه های ایالات متحده علیه برجام بهخصوص در جهت تخریب و تضعیف نظام رفع محدودیت های تسلیحاتی در سال پنجم تصویب برجام (مهرماه ۱۳۹۹) جای نگرانی بسیارداشته و همانگونه که مکررا تاکید شده است، مذاکره مجدد برجام و اصلاح نظام رفع تحریم ها تحت هیچ شرایطی قابل تحمل نبوده وپاسخ جمهوری اسلامی ایران، قاطع و تعیین کننده خواهد بود. جامعیت و نهایی بودن این توافق که به سختی و پس از دو سال مذاکرهفشرده در بالاترین سطوح، با ترسیم تمامی جزئیات و با جدول زمانبندی دقیق بدست آمده است، نباید به هیچ وجه مخدوش شود. هیچجایگزینی برای این توافق وجود ندارد، پس اگر اراده سیاسی جامعه بین المللی بویژه اعضای باقیمانده برجام بر حفظ این توافق مهماست، بسیار مهم است که بر تضمین اجرای متوازن و با حسن نیت توافق تمرکز نماییم.
جمهوری اسلامی ایران از دولت های جمهوری خلق چین و فدراسیون روسیه، بدلیل اقدامات و مواضع سازنده و توأم باحسن نیت آنها درسطح شورای امنیت، شورای حکام و کمیسیون مشترک برجام به منظور حفظ و اجرای برجام قدردانی می نماید و امیداور است با تداوماین تلاشها، زمینه لازم برای اجرای کامل برجام فراهم شود.
در پایان، جمهوری اسلامی ایران ضمن اعلام آمادگی مجدد بر حفظ و اجرای کامل مفاد برجام توسط همه طرف های این توافق، بهخصوص ضرورت انتفاع کامل ایران از آثار اقتصادی نظام رفع تحریم ها – آنگونه که در برجام پیش بینی شده – مصمم است تا در قبالهرگونه زیاده خواهی و رفتارهای غیرمسئولانه اقدامات قاطع را اتخاذ نماید و سه کشور اروپایی را قویا فرا می خواند که به جای حرکتدر مسیر سیاست فشار حداکثری ایالات متحده، با پایبندی نسبت به تعهدات خویش، زمینه حفظ و اجرای کامل برجام را فراهم آورند.»
دیدگاهتان را بنویسید