به گزارش نوبر و به نقل از فارس، محمدحسن آلهاشم، مدیرکل امور عشایر آذربایجانشرقی امروز در نشست خبری خود با رسانههای استان اظهار کرد: عملکرد دستگاه امور عشایر ویترینی نیست، کارهای ما مثل راهسازی، مسکنسازی، ایجاد کارخانه نیست بلکه کار و وظیفه ما در بطن جامعه عشایری است و به عبارتی یک کار جهادی در مناطق عشایری است.
وی با بیان اینکه در راستای محرومیتزدایی اقدامات بینظیری صورت گرفته است که هیچ کدام در قلم و تصویر نیامده است، ادامه داد: عشایر زندگی قبیلهای دارند، وابستگی به دام و مرتع دارند و شیوه زندگانی به روش کوچ است.
مدیرکل امور عشایر استان با اشاره بر اینکه ما یک اداره کل مستقل هستیم و منابع ملی و استانی داریم، متذکر شد: با توجه به اقلیم استان آذربایجانشرقی این استان یکی از مناطق عشایرنشین است بهطوریکه نزدیک بر 2 درصد جمعیت استان را عشایر تشکیل داده است.
۶ درصد عشایر کشور در آذربایجانشرقی
وی تصریح کرد: در فصل ییلاق، ۶ درصد عشایر کشور از استان آذربایجانشرقی است همچنین در فصل قشلاق نیز ۴ درصد عشایر کشور از استان ماست.
آلهاشم یادآور شد: ۱.۵ میلیون واحد دامی از ۷.۵ واحد دامی استان در دست عشایر استان است.
وی خاطرنشان کرد: حدود یک میلیون هکتار از مراتع استان در اختیار عشایر است؛ البته این یک میلیون هکتار جزء بهترین و بکرترین منابع استان هستند.
مدیرکل امور عشایر استان ادامه داد: گفتنی است مدیریت بینظیری از سوی عشایر نسبت به مراتع وجود دارد.
وی با بیان اینکه استان از ۲ ایل قرهداغ (ارسباران) و شاهسون (ائلسون) تشکیل شده است، گفت: عشایر استان در ۳۰۰ قشلاق ساکن هستند که تعدادی از این قشلاقها خالی از ساکن هستند.
آلهاشم اضافه کرد: استان ما پذیرای ۳ عشایر استانهای آذربایجانغربی، زنجان و اردبیل است اما عشایر خود استان ما درون کوچ هستند و از استان خارج نمیشوند.
وی، تعداد عشایر استان در ییلاق برابر با هشت هزار و ۴۷ خانوار (۳۲ هزار نفر) است و در قشلاق حدود ۱۴ هزار و ۲۹۷ خانوار است.
مدیرکل امور عشایر استان ابراز کرد: دوره قشلاقی معمولا هفت ماه و دوره ییلاقی ۵ ماه است؛ طول مسیر عشایر استان از ۳۰ تا ۲۵۰ کیومتر متغیر است.
وی افزود: ۲۰ درصد مواد پروتئینی استان را عشایر تامین میکنند.
چرای زودرس از مشکلات اصلی جامعه عشایر
آلهاشم با بیان اینکه یکی از مشکلات جامعه عشایر چرای زودرس است که موجب اختلاف قشر روستایی و عشایر باهمدیگر است، ادامه داد: عشایر یک زمان مشخص برای استفاده از این مراتع دارند و البته مدیریت بسیار خوبی هم در استفاده و مراقبت از مراتع دارند.
وی در تشریح میزان تولیدات سالانه عشایر بیان داشت: سالانه ۳۰ هزار تن شیر، هشت هزار و ۸۸۰ تن گوشت، ۸۵۵ تن پشم، ۶۰ هزار مترمربع صنایعدستی اعم از ورنی ۲۵ هزار مترمربع ورنی، ۸ هزار مترمربع قالی و قالیچه است.
هر چادر عشایر یک کارخانه تولیدی است
مدیرکل امور عشایر استان با تاکید بر اینکه هر چادر (خانه و منزل) عشایر یک کارخانه تولیدی است، تصریح کرد: عشایر مصداق عینی پیام مقام معظم رهبری است. یعنی در تولید ملی و همت مضاعف، اقتصاد و اشتغال و الگوی مصرف میتوان عشایر را دید.
آلهاشم ادامه داد: مهمترین شهرستانهای عشایر اهر، میانه، کلیبر، خداآفرین، ورزقان، مراغه، هریس است و 60 درصد عشایر هم در منطقه عشایر منطقه ارسباران است.
وی با بیان اینکه اداره کل امور عشایر استان براساس وظیفه ذاتی، در خدمت عشایر است، اذعان داشت: بازسازی، مرمت راههای ییلاقی عشایر، بازسازی راههای عشایر استان، مسیرگشایی و احداث راه قشلاقی و ییلاقی، بهسازی چشمهها، شنریزی، احداث آبشخورها جزو کارهای صورت گرفته است.
مدیرکل امور عشایر استان افزود: امکانسنجی مناطق عشایری از قبل انجام میگیرد و سپس طرحهای پیشبینی اجرا میشود.
وی متذکر شد: هر پیمانکار تمایلی برای کار با ما ندارد زیرا مناطق صعبالعبور هستند و کار در آنجا بسیار سخت است.
آلهاشم اضافه کرد: تهیه و توزیع نهادههای دامی، توزیع گاز مایع، توزیع آرد عشایری، ترویج فرهنگ عشایری از جمله کارهای انجام گرفته است که همچنان مستمر هم است.
وی به تفاهمنامههایی در راستای ارائه خدمات به عشایر با سازمان فنی و حرفهای اشاره کرد و یادآور شد: آموزش تراکتوررانی، خیاطی، گلدوزی و غیزه از جمله این آموزشهاست.
مدیرکل امور عشایر استان بیان کرد: با محیط زیست استان نیز یکسری تفاهمنامه داریم تا آداب استفاده از محیط زیست را به عشایر آموزش دهند.
وی ادامه داد: در جهت سوادآموزی عشایر با نهضت سوادآموزی هم قرارداد داریم همچنین با دانشگاه، بیمه اجتماعی، بیمه سلامتف صدا و سیما و غیره نیز تفاهمنامه داریم.
آلهاشم خاطرنشان کرد: عشایر علاوه بر دامداری در بخش کشاورزی، شیلات، پرورش زنبور عسل تولیداتی دارند.
دیدگاهتان را بنویسید